3 opruimtips voor je kleerkast

Marie Kondo! De Japanse opruimgoeroe heeft ook hier haar intrede gedaan. Ik ontleende haar boek ‘Opgeruimd’ in de bib en las het eerste deel over het belang van een opgeruimd huis. Ze overtuigde me om verder te lezen en zette me zelfs tot actie aan!

marie-kondo

Verwacht hier nu geen volledig opgeruimd huis, want daar heb je volgens Marie zes maanden voor nodig. Mijn doel is om elke maand één pijnpunt aan te pakken en dan ben ik in 2017 hopelijk ‘opgeruimd’.

Zoals het boek voorschrijft, begon ik dus met de kleerkast. Geen gemakkelijke opdracht voor iemand die nog kledij heeft liggen van 10 jaar geleden wegens ‘niet versleten’, ‘te gebruiken als schilderbroek of pyjama’ of ‘nog recyKleerbaar’ (Sinds ik aan het naaien ben, zie ik in alles nog bruikbare stof …). Ik maakte van mijn recyKleerhart een steen en begon aan een heuse veldslag! De volgende drie tips hielpen me hierbij:

TIP 1 Haal alles uit je kast, pak elk kledingstuk vast en stel jezelf de vraag of je er nog blij van wordt

Wat een toptip! Na een vijftal kledingstukken was ik volledig op dreef. Je kunt echt vrij snel zeggen of je nog gelukkig wordt van die ene kaptrui of die broek met wijde pijpen. Bij grote twijfel paste ik het kledingstuk nog snel en besliste ik na een blik in de spiegel. Je moet uiteraard wel opletten dat je niet alles gaat passen, want dan ga je aan je doel voorbij.

DSC_0005

Na een middagje selecteren had ik een wasmand kringloopgerief en een volle vuilzak (ondergoed en sokken schenk je niet aan de kringloop voor alle duidelijkheid)!

TIP 2 Maak geen opdeling in zomer- en winterkledij

DSC_0013DSC_0024

Een fout die we met zijn allen maken volgens Marie. We verliezen zo het overzicht over wat we allemaal hebben en kopen in de winter nieuwe zomerkledij zonder te weten dat we al zo’n rokje achter in de kast hebben liggen. Dat was hier ook het geval. We hebben diepe kasten, dus de zomerkledij lag hier verscholen achter de winterkledij en kwam elk jaar pas boven rond de maand mei. Vanaf nu wordt dat anders!

TIP 3 Leer je kledij correct opvouwen

Tot voor kort lag al mijn kledij gewoon netjes geplooid op elkaar in de kast. Dat zorgde uiteraard voor hoge, snel omvallende – want ik wil net dat truitje – stapels kleren. Door het gewicht op de onderste stukken, krijg je opnieuw plooitjes in je kledingstuk en wordt al dat strijkwerk zinloos.

De truc is dus om je kledij ‘op te rollen’ tot je het punt vindt waarop het blijft ‘rechtstaan’ in de lade. Ik kon dit voorlopig alleen toepassen op mijn bovenstuks wegens een gebrek aan lades, maar daar wordt werk van gemaakt (aldus de wederhelft).

 

Ik ga verder opruimen, want de pyjama’s en schoenen moeten er nog aan geloven. En dan snel naar de kringloopwinkel voor ik me bedenk!

Mocht je ook geïnspireerd geraken, laat het me weten!

Jo-Lynn

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “3 opruimtips voor je kleerkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s